President

Toegeven zal hij het waarschijnlijk nooit doen, maar Donald Trump heeft veel te danken aan de Russen. Misschien had hij zijn huidige baan niet eens gehad zonder de hulp van het Kremlin. Sinds zijn verkiezing, lekken er steeds meer verhalen over een warme band tussen het Trump-team en Moskou. En nu is er zelfs een directe link met de nieuwe president.

Trump heeft namelijk de Russische ambassadeur al eens ontmoet tijdens de verkiezingscampagne in april vorig jaar. Trump en zijn trouwgenoten hebben altijd ontkend dat de president ook maar enig contact had met Rusland tijdens zijn campagne. Weer een druppel in een emmer die steeds voller lijkt te worden.

“Rusland is een list. Ik heb niets te doen met Rusland.”

– Trump, 16 februari

Nadat hij zijn Nationaal Veiligheidsadviseur al zag vertrekken vanwege communicatie met de Russische ambassadeur Sergey Kislyak, en zijn minister van Justitie zich zag wraken van elk onderzoek naar zijn connecties met Rusland, staat Trump zelf nu recht voor de vuurlinie. Niet eens vanwege de ontmoeting zelf, maar vanwege zijn herhaalde ontkenningen.

“Rusland is een list”, zei Trump tijdens een persconferentie afgelopen maand. “Ik heb niets te doen met Rusland. Ik heb al jaren niet meer gebeld naar Rusland. Ik spreek niet met mensen uit Rusland.” Een functionaris van het Witte Huis noemt de berichten ‘onoprecht en absurd’, maar hij ontkent de ontmoeting niet.

‘Spanningen met Rusland verminderen’
Een verslag uit de Wall Street Journal uit mei, beschreef een beleidsspeech die Trump hield in Washington op 27 april, waarin hij vertelde dat ‘een verlichting van de spanningen met Rusland’ mogelijk was. Rusland was naar verluidt erg content met de inhoud van de speech die de toen-kandidaat hield in het Mayflower Hotel.

Het verslag vervolgt, ‘Een paar minuten voordat hij die opmerking maakte, had Trump een ontmoeting met de Russische ambassadeur Sergey Ivanovich Kislyak tijdens een VIP-receptie. Trump had een warme begroeting met Kislyak en drie andere buitenlandse ambassadeurs die aanwezig waren op de receptie.’

Jeff Sessions
Ook minister van Justitie Jeff Sessions kwam in de problemen na een Russisch leugentje.

Zo’n ontmoeting is niet ongebruikelijk. Vele buitenlandse ambassadeurs proberen de kandidaten van beide partijen te ontmoeten tijdens de verkiezingscampagne en verslag te doen aan het thuisfront over mogelijke consequenties voor het buitenlandbeleid.

Wat wel ongebruikelijk is, is het feit dat Trump en zijn regering altijd stellig ontkend hebben dat de president enig contact heeft gehad met Russische overheidsfunctionarissen tijdens de campagne.

Kislyak lijkt elke keer wel in het middelpunt te staan wanneer de regering van Trump in de knel komt te zitten over een connectie met Rusland. Michael Flynn werd gedwongen om ontslag te nemen als Nationaal Veiligheidsadviseur nadat naar buiten kwam dat hij het Witte Huis had misleid – inclusief vice-president Mike Pence – over de inhoud van zijn gesprek met Kislyak, voordat de regering zitting nam.

En afgelopen maand kwam aan het licht dat minister van Justitie Jeff Sessions tot twee keer toe een ontmoeting heeft gehad tijdens de campagne met de Russische ambassadeur. Sessions had tijdens zijn voordracht ontkend dat zo’n ontmoeting ooit heeft plaatsgevonden. Ondanks geluiden dat hij zou moeten aftreden, blijft Sessions aan als minister, maar hij zal zich niet bemoeien met enig onderzoek naar het contact tussen het Trump-team en Rusland.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here