republikeinen

Republikeinen uit het Huis van Afgevaardigden hebben hun langverwachte plan gepresenteerd om de Affordable Care Act, oftewel Obamacare, in te trekken en te vervangen. Nadat ze eerst – tevergeefs – er alles aan deden om Obama’s wet tegen te houden, klaagden de Republikeinen de afgelopen acht jaar steen en been over de wet, zonder met een concreet tegenvoorstel te komen.

In het nieuwe systeem zijn de meeste Amerikanen niet meer verplicht om een zorgverzekering te hebben. Mensen krijgen straks belastingvoordeel, om hen te verleiden een verzekering af te sluiten op de vrije markt.

Al moet het wetsvoorstel nog wel even worden aangenomen en dat lijkt een bittere strijd te gaan worden met de Democraten, en zelfs met partijgenoten. De voorgestelde wetswijziging betekent de grootste hervorming in de gezondheidszorg in meer dan een halve eeuw tijd. De nieuwe wet zou veel meer gericht zijn op het vrijemarktdenken en zou grote gevolgen gaan hebben voor de Amerikaanse economie.

Het wetsvoorstel van de Republikeinen zou de uitbreiding via Medicaid terugdraaien. Die uitbreidingsmogelijkheid van Obamacare zorgde ervoor dat tien miljoen mensen uit 31 staten dekking hadden. Het zou ook de onpopulaire verplichting wegnemen om een boete te krijgen, wanneer je geen zorgverzekering hebt.

Laten we onder de loep nemen welke verschillen er zijn tussen Obamacare en het Republikeinse voorstel.

Obamacare
Republikeins voorstel

 

Individueel mandaat
De Affordable Care Act (ACA) verplicht mensen om een zorgverzekering te nemen en anders wacht ze een boete via de belasting. Dit onderdeel van de wet is bedoeld om verzekeringen betaalbaar de houden voor degenen die ziek zijn of bejaarden.
Ingetrokken
De Republikeinen vinden dat het individuele mandaat uit de wet moet. Dat betekent dat mensen geen straf meer krijgen, wanneer ze geen zorgverzekering nemen. Een risico is dat gezonde mensen geen verzekering afsluiten, waardoor de premies stijgen van zorgbehoevenden. Om het risico te beperken krijgen mensen een toeslag van 30% op de premie als ze opnieuw een zorgverzekering willen.

 

Werkgevers mandaat
Onder Obamacare waren grote bedrijven verplicht om een betaalbare zorgverzekering aan te bieden.
Ingetrokken

 

Subsidies
Obama nam in zijn wet op dat de overheid belastingvoordeel gaf om sommige mensen te helpen met het betalen van het eigen risico.
Ingetrokken
Vanaf 2020 zijn er geen kortingen meer op het eigen risico.

 

Uitbreiding Medicaid
Momenteel hebben meer dan dertig staten een uitbreiding van het sociale vangnet Medicaid, door de grens te verhogen naar 138% van de armoedegrens.
Verandering
Tot 2020 mogen staten de uitbreiding van Medicaid houden en blijft de landelijke regering dat vergoeden. Mensen die na 2020 in aanmerking komen of die het programma verlaten, worden uitgesloten.

 

Zorgspaarrekening
Onder de huidige wet kan een individu $3400, en een familie $6750 op een belastingvrije zorgspaarrekening (Health savings account) zetten.
Verandering
Staat mensen toe om veel meer geld op hun zorgspaarrekening te zetten. Het basislimiet zal minimaal $6550 zijn voor een individu en $13100 voor een gezin.

 

Afhankelijke dekking tot 26 jaar
Bij Obamacare mogen kinderen tot hun 26ste gedekt zijn onder de verzekering van hun ouders.
Blijft erin

 

Bestaande toestand
Een belangrijke voorwaarde die Obama in zijn zorgwet zette, was dat verzekeraars,geen cliënten mochten weigeren met een bestaande beperking of ziekte. Ze mogen ook geen hogere premies vragen.
Blijft erin

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here