Trump

Het was waarschijnlijk zijn meest teleurstellende moment als nog prille beleidsmaker: zijn rechterlijk afgewezen decreet om al het inkomende reisverkeer uit zeven moslimlanden te stoppen. President Donald Trump tekende maandag een nieuwe versie van de maatregel. Een die veel lijkt op de vorige, maar is het genoeg om dit keer wel de rechterlijke test te doorstaan?

De afgelopen maand is het Witte Huis bezig geweest om het afgewezen decreet om te bouwen, om reizen en immigratie uit moslimlanden te verbieden. In tegenstelling tot zijn groteske aankondiging de vorige keer, werd het verbod nu achter gesloten deuren in het Oval Office getekend. Functionarissen deelden pas later beelden van de formaliteiten.

Veel is er niet veranderd in de 2.0 versie, Trump hoopt met een paar nuanceverschillen het decreet door de rechtbanken te krijgen. Toch moeten de advocaten van de Amerikaanse regering, de rechters er wel van zien te overtuigen dat het een essentieel andere maatregel is, anders wacht hetzelfde lot, mocht er weer een proces komen.

Irak niet meer een verboden land
Het grootste verschil met het verbod van een maand geleden is dat Irak geschrapt is van de lijst van gevaarlijke landen. Het weghalen van Irak komt nadat de Verenigde Staten gesprekken hielden met veiligheidsfunctionarissen in Bagdad. De Amerikaanse ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie vinden dat een Iraaks verbod, de stabiele vriendschap tussen beide landen zou ondermijnen.

“Op basis van de onderhandelingen die hebben plaatsgevonden tussen de regering van Irak en het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in de afgelopen maand, zal Irak de samenwerking met de Amerikaanse regering vergroten bij het keuren van burgers die een visumaanvraag doen om af te reizen naar de Verenigde Staten”, zo schreven functionarissen in een brief aan journalisten.

De Irakezen gingen akkoord om de kwaliteit van de reisdocumentatie te verbeteren en om het delen van informatie te versterken bij potentieel gevaarlijke inwoners, zo lieten de ambtenaren weten. Momenteel werken beide regering al nauw samen in Irak bij de bevrijding van Mosoel. Irakese soldaten vechten daar tegen IS-strijders, waarbij ze inlichtingen krijgen van de Amerikanen.

Een ander belangrijk verschil is dat de provisie om bepaalde religieuze minderheden te beschermen, is weggehaald. Een religieuze provisie was één van de peilers van de aanklagers, omdat het bewijs zou zijn dat het een discriminerende maatregel zou zijn, in plaats van een veiligheidsmaatregel.

Travel Ban
Na het wegvallen van Irak, zijn er nog zes landen over met een inreisverbod.

Minimale verschillen
Voor de rest kent het decreet van Trump vooral gelijkenissen met die van een maand geleden. Burgers uit Iran, Somalië, Jemen, Syrië en Libië worden negentig dagen lang uitgesloten van visumaanvragen. In de periode gaat de regering onderzoeken en analyseren hoe de keuringsprocedure verder kan worden geïntensiveerd, aldus de samenvatting van een medewerker van Binnenlandse Veiligheid.

Democratisch afgevaardigde Adam Schiff ziet ook maar weinig verschil met de afgekeurde maatregel uit januari. In een statement die hij deelt op Twitter schrijft de politicus uit Californië: ‘Buiten het weglaten van Irak, is het nieuwe reisverbod in essentie dezelfde als de oude en heeft het ook dezelfde tekortkomingen. De keuze van de landen is arbitrair, het zal contraproductief werken en de werkelijke motivatie is niet veiligheid, maar een campagnebelofte.’

De maatregel zal de komende twee weken geleidelijk worden ingevoerd, om de chaotische, ééndaagse uitvoering van 27 januari, zo lieten functionarissen weten.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here