Dat we ons dit überhaupt afvragen bij de Democraten, hadden we een jaar geleden nooit kunnen denken. Hillary Clinton was een zekerheidje als president en na vier jaar zou ze gewoon weer een poging doen om herkozen te worden. Het liep even anders.

Het probleem van de Democraten is nu dat er geen logische opvolger is om een poging te wagen bij de verkiezingen in 2020. Hillary lijkt uitgespeeld, Barack Obama is uitgeregeerd en Bernie Sanders is tegen die tijd 79 jaar. Dus wat zijn de kandidaten die Donald Trump van de troon kunnen stoten? We zetten vijf kanshebbers op een rij.

Elizabeth WarrenElizabeth Warren

Op dit moment lijkt Warren de koploper onder de mogelijke kandidaten. De senator uit Massachusetts is voormalig professor aan Harvard en is ontzettend geliefd bij de linkerflank van haar partij, mede dankzij haar vurige aanvallen op de banken en de financiële wereld.

Ze haalde het bloed onder de nagels bij Trump vandaan, tijdens de campagne en de senator zal likkebaarden bij de gedachte om het rechtstreeks tegen hem op te nemen. Warren is wel een laatbloeier, pas de afgelopen campagne kreeg ze veel nationale aandacht. Bij de volgende verkiezingen zal ze 71 zijn, maar dat is altijd nog drie jaar jonger dan Trump.

Joe Biden

De vorige vice-president had zich makkelijk uit kunnen sluiten als kandidaat, want de vraag wordt hem keer op keer gesteld. Het verste dat Biden wil gaan is te zeggen dat hij ‘geen intentie‘ heeft om mee te doen. Voor een politicus is dat amper een ontkenning.

Joe BidenBiden had waarschijnlijk dolgraag het gevecht aan willen gaan met Trump in 2016, ware het niet dat hij rouwde om het verlies van zijn zoon, Beau. Net als met Sanders is het grote vraagteken zijn leeftijd. Op verkiezingsdag in 2020 is hij alweer 77. Biden is een charmante man, die het goed zou doen bij de arbeidersklasse. Maar ondanks al zijn talent, strandden zijn twee voorgaande campagnes, in 1988 en 2008, voortijdig.

Cory Booker

Booker is één van de slechts drie zwarte politici in de Senaat, die uit honderd leden bestaat. Hij is slechts 47 jaar oud en zal over vier jaar de ideale leeftijd hebben om een gooi te doen naar het presidentschap. De senator uit New Jersey is ook iemand die heel goed snapt hoe je de media kan gebruiken, een karaktertrek die al vroeg in zijn politieke carrière zichtbaar was.

Cory BookerToen het Booker de eerste keer niet lukte om burgemeester van Newark te worden, liet hij een documentaire maken, ‘Street Fight‘, waarin zijn campagne van dichtbij werd gevolgd. Je kan hem lang niet de nieuwe Obama noemen, want hij is verre van de meest linkse persoon bij de Democraten. Het maakt hem wel een echt alternatief voor Elizabeth Warren. Een optimist zou kunnen zeggen dat hij een brug kan slaan tussen de progressieven uit de partij en de centrale stroming. Critici zullen zeggen dat hij net even wat te gezellig is met corporate-Amerika.

Kirsten Gillibrand

Gillibrand trad in de voetsporen van Clinton toen ze de oud-Buitenland minister verving als senator van New York in 2009. Net als Clinton is ze redelijk gematigd in haar opvattingen, al is ze als senatKirsten Gillibrandor van een progressieve staat de laatste jaren iets naar links opgeschoven. Hoe oppervlakkig het ook is, al die overeenkomsten met Hillary, kunnen in haar nadeel werken. Zou de Democratische Partij weer zo snel haar gewicht achter een gematigde vrouwelijke kandidaat zetten?
Wat voor de vijftigjarige Gillibrand spreekt, is dat ze naam maakte in de strijd tegen seksuele intimidatie bij militairen. Als vertegenwoordiger van New York heeft ze makkelijk het oor van de landelijke media en heeft ze toegang tot machtige Democratische fondsenwervers.

Al FrankenAl Franken

Tot een maand geleden zou Franken helemaal niet thuis hebben gehoord in dit rijtje Democraten. Ondanks zijn weldoordachte en welbespraakte opvattingen, werd hij toch vooral gezien als de clown van de Senaat. Maar tijdens de voordrachten van de Republikeinse ministers in januari, wierp Franken zich op als agressieve vragensteller die het zijn tegenstanders meer dan moeilijk kan maken.

Franken liet Jeff Sessions, Tom Price en Betsy DeVos zweten en was onderwerp van veel nieuwswaardige clips, zoals zijn hilarische onderonsje met Rick Perry. Januari was de maand dat Franken in de schijnwerpers stond en we hem voor het eerst mogen zien als een realistische kandidaat om in 2020 te proberen om president te worden.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here